This flat in Paris has been renovated in order to allow for a double nature to co-exist: from a three rooms flat, the apartment can be easily transformed into a completely open space where all the functions merge. This flexibility allows the clients, a dogs loving couple,  to work at home during the year and to host their son, daughters, grandchildrens and their pets for short periods of time. All the service areas are concentrated around the existing duct shaft while the rest of the space is freed up or can be subdivided through integrated sliding walls. The use of a wooden floor underlines the continuity of the interior.

 

ST-OUEN-01-PLANS-ANIM

Plans

 

ST-OUEN-02-DIAG

Left: increased storage room, Right: a continuous open space

 

ST-OUEN-03-AXO-A

Left: open sliding walls from the entrance, Right: closed sliding walls from the entrance

 

ST-OUEN-04-AXO-B

Left: open sliding walls from the bedroom, Right: closed sliding walls from the bedroom

 

Open Space from the entrance

Open space from the entrance

 

From the entrance: sliding doors closed

From the entrance: sliding doors closed

 

 

ST-OUEN-05-PHOTO-5a

 

 

ST-OUEN-05-PHOTO-5b

 

 

ST-OUEN-05-PHOTO-6

 

photographs © Alexandra De Cossette
ST-OUEN-09-VUE-FEN
Parisian roofs seen from the flat.